AI, WAT DOET FACEBOOK NU?

Dat is de vraag die ik (Jacarrino) van diverse klanten kreeg omtrent het bericht van de oprichter en CEO van Facebook Mark Zuckerberg. In 2018 wilt hij namelijk een sterke nadruk op berichten van vrienden en familie en minder aandacht geven aan de publieke berichten, zoals (nep)nieuws en reclame van bedrijven. Wat betekent dit nu voor je Facebook-marketing?

Eigenlijk is dit alleen maar positief nieuws. Het platform Facebook wordt waardevoller voor je fans. Want de basis van Facebook is toch de sociale interactie tussen vrienden, kennissen, familie, collega’s etc. De algoritme die bepaalt wat jij te zien krijgt op je tijdlijn wordt door Facebook weer onder handen genomen; meer nieuws van je vrienden en minder nieuws van de ‘zakelijke pagina’s’.

Maar wat kan het bovenstaande nieuws nu concreet voor jou betekenen als bedrijf?

1. MEER ADVERTEREN
Omdat Facebook haar algoritme aanpast, zullen de ‘organische’ berichten (Lees: de niet geadverteerde berichten) veel minder bereik hebben dan eerst. Kwam een gemiddelde post nu 7-15% op de gemiddelde tijdlijn terecht, nu zal het bijna niet meer de moeite waard zijn om een gemiddeld bericht te maken zonder te adverteren.

Dus wil je nog steeds communiceren met je fans, dan doe je er verstandig aan om je te verdiepen in Facebook-marketing!

2. KOSTEN PER CONTACT WORDT HOGER
In 2017 waren de kosten om 1000 personen te bereiken (gemiddeld):
€80,— voor kranten/weekbladen
€60,- voor magazines
€22,- voor lokale TV
€18,- voor lokale radio
€3,20 voor Google
€0,95 voor Facebook

Ik voorzie dat de advertentie-inkomsten van Facebook alleen nog maar zal toenemen. Want als het organische bereik drastisch daalt, neemt de vraag naar adverteren alleen maar toe. En mijn voorspelling is dat Facebook, ook gezien de afstand van de andere advertenie-kanalen, de adverteerkosten ook opschroeft. Maar je hebt dan wel een kwalitatiever bereik!

3. KWALITATIEVER BEREIK
Eind vorige jaar heeft Facebook aangegeven om berichten met een ‘engagemenet-bait’ flink te reduceren in het bereikt. Voorbeelden van ‘engagemenet-bait’:
– Tag je vrienden die dit ook moeten zien
– Duimpje omhoog als je deze post kan waarderen
Reden is dat Facebook je tijdlijn meer betekenis wil geven en authentieker en persoonlijker wil maken.

Dit klinkt als een ongelofelijke open deur, maar als je echt wilt scoren met Facebook dan is het raadzaam om een Facebook marketing training te volgen. Want je moet weten hoe jij het beste kunt adverteren maar ook hoe je de meest aantrekkelijke post schrijft!

FEBRUARI FACEBOOK POWER TRAINING!
Vanaf maandag 19 februari geef ik een Facebook Power Training op de Advertising Heroes locatie (Voltastraat 98) in Doetinchem. Deze training is opgedeeld in 3 aparte lessen.

Meer weten? Klik dan hier!

ROZENVERKOPERS OP FACEBOOK

Tijdens onze Facebook-trainingen gebruik ik altijd de metafoor van een Café en Facebook. Sterker nog, als je de ‘c’ en ‘f’omdraait van Facebook, dan heb je al snel ‘Cafébook’ 😉

Je gaat naar een café om plezier te hebben. Zodra er een rozenverkoper voorbij komt, vind je dit al snel irritant, terwijl als de barkeeper jou vraagt wat je wilt drinken’, je dit de normaalste zaak van de wereld vindt. Omdat alle fans wel verwachten dat je af en toe met aanbiedingen komt, moet het niet die frequentie krijgen van een irritante rozenverkoper.

Read more

FACEBOOKTIP VOOR ONDERNEMERS: direct privé-berichten sturen vanuit een reactie

Veel zakelijke Facebook-gebruikers weten niet dat je erg snel en simpel een privé-bericht kunt sturen naar iemand die heeft gereageerd op jouw bericht.

Stel dat iemand een klacht heeft over jouw product of dienst en dit als reactie meldt. Je kunt dan op ‘bericht verzenden’ klikken (zie rode kader), en deze persoon dan privé een bericht sturen.

De conversatie kan dan netjes discreet plaats vinden. Natuurlijk is het slim dat, als een probleem is opgelost, dit wel weer publiekelijk te melden. Dit kan in de trant van ‘Fijn we het probleem hebben kunnen oplossen!’.

Meer weten over het zakelijk gebruik van Facebook? Bekijk dan onze training in mei op www.et-facebook.nl

BITLY.COM

Al een tijd werk ik met Bitly, maar ik kom er nog dagelijks achter dat veel mensen niet van het bestaan afweten van deze handige gratis web-dienst. Dus hierbij!

Wat doet Bitly?
Het verkleint een lang web-adres naar een kortere variant.

Waarom Bitly?
– Omdat het superhandig is om een lang web-adres te verkleinen, voor bijvoorbeeld Twitter of een druk-uiting zoals een visitekaartje of folder.
– Je kunt meten hoe vaak er op de bitly-link is geklikt. Perfect als je wilt weten hoe vaak het web-adres is gebruikt in bijvoorbeeld een druk-uiting t.o.v. een online campagne.

Read more

Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden (Panorama overzicht)

Helder informeren met een wow-factor. Dat is de missie van held Frank Los.

Van onze seminar ‘Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden’ heeft hij een interactief tekenverslag gemaakt. Je kunt het beeld 360 graden draaien!

In dit panorama-verslag tref je de sprekers aan van deze avond (met een link naar hun site) en een thumbnail van het tekenverslag van hun praatje. Als je erop klikt wordt de tekening volop in beeld gebracht. Leuk om jouw evenement of vergadering op deze manier meer dynamiek te geven!

Klik hier voor het panorama verslag!

Ab Solution

Ik had ‚m ook gekocht: de ‚Ab Solution’. Op de site van het verkoopbedrijf stond het:

– Zonder inspanning uw hele lichaam trainen.

– Vijf minuten trainen met Ab Solution staat gelijk aan 310 buikspieroefeningen!

En als je de buikspieren op de verpakking ziet, dan zie je dat het werkt! Je smeert wat bijgeleverde gel op je buik en bevestigd vervolgens de Ab Solution met klittenband . Door de elektrische schokjes ontstaat er spierspanning. De theorie is dan duidelijk: zonder te trainen krijg jij in no-time een giga six-pack. En wat is nu makkelijker: 310 buikspieroefeningen of 5 minuten op de bank met je Ab Solution?

Read more